Bixiga 70 (BR)

Eksplosive afrobrasilianske rytmer

Fredag 28. juni 22:00 Teltet
Bixiga 70 (BR)
Bilde av Kim Klev Tekst: Kim Klev

Eksplosive afrobrasilianske rytmer og grooves fra musikkmetropolen São Paulo!

Ifølge tech-konsernet Google er São Paulo “Brasils levende finansielle sentrum”. Det er kanskje ikke det første vi ville trukket fram ved den mest folkerike byen i Brasil, men så er vi heller ikke finansfolk.

Vi lever i vårt eget ekkokammer, og derfor er musikken det første vi tenker på med São Paulo. I klubbmusikkverdenen er byens gatesmarte baile funk en ordentlig svær greie for tiden, og til årets utgave av mandaljazz er vi så heldige å få huse São Paulos – og kanskje attpåtil Brasils – kuleste afrobeat-ensemble.

Bixiga 70 henter navnet sitt fra nabolaget Bixiga, som er kjent for å ha vært hjem til mange italienske immigranter, men også Fela Kutis monumentale band Afrika 70. I likhet med den brasilianske kulturen generelt, er det en mektig blanding av mange ulike kulturelle impulser i musikken til Bixiga 70. Derfor føles det litt reduktivt å kalle det de driver med for afrobeat, selv om Fela Kuti er en viktig ledestjerne, for her blandes afrokaribiske rytmer med en distinkt brasiliansk energi og estetikk. Enkelt og greit er det dansemusikk med jazzinstrumenter.

Orkesteret har allerede holdt på i over et tiår, og debuterte med den enormt overskuddspregede plata Bixiga 70 i 2011. I fjor ga de ut sitt femte album, Vapor, som er farget av psykedeliske synther – som høres ut som de er inspirert av byens klubbscene.

Bixiga 70 har spilt på vår uoffisielle vennefestival Oslo World to ganger, senest i fjor høst, og den første konserten deres ble beskrevet som “uten å overdrive, et av de mest ekstatiske øyeblikkene i festivalens historie”. Vi krysser fingrene for at den samme storheten smitter over på Mandal i sommer, når vår aller første booking fra Latin-Amerika går på scenen.

Generalsponsor

Hovedsponsorer

Sponsorer

Offentlig støtte

Samarbeidspartnere